VRSTE UMETNE INTELIGENCE


Mina Pavlin Nardin

Specializirane vrste umetne inteligence predstavljajo ključne pristope, ki so zasnovani za reševanje specifičnih izzivov in nalog na različnih področjih. Te vrste UI se pogosto razvijajo in prilagajajo za izpolnjevanje posebnih zahtev posameznih aplikacij. Spodaj sem navedla nekaj primerov vrst UI:

STROJNO UČENJE

Strojno učenje je ena najosnovnejših vrst umetne inteligence, ki se osredotoča na razvoj algoritmov, ki se učijo iz podatkov. Med najpogosteje uporabljenimi tehnikami strojnega učenja so:

Nadzorovano učenje: Algoritmi se učijo iz označenih podatkov, pri čemer se vsakemu primeru dodeli ustrezna oznaka. Primeri vključujejo algoritme za prepoznavanje obrazov ali razvrščanje e-poštnih sporočil.
Nenadzorovano učenje: Algoritmi se učijo iz neoznačenih podatkov in sami najdejo vzorce ali skupine v podatkih. Primeri vključujejo algoritme za gručenje podatkov ali zmanjšanje dimenzionalnosti.
Ojačitveno učenje: Algoritmi se učijo na podlagi interakcije s svojim okoljem in nagrajevanja za doseganje ciljev. Primeri vključujejo algoritme za nadzor robotov ali optimizacijo procesov.

NEVRONSKE MREŽE

Nevronske mreže posnemajo delovanje človeških možganov in so postale temelj sodobne umetne inteligence. Njihove glavne značilnosti vključujejo:

Globoke nevronske mreže: So večplastne strukture, ki vključujejo več plasti nevronov, kar omogoča obdelavo kompleksnih podatkov in doseganje visoke natančnosti v nalogah, kot so prepoznavanje slik in obdelava naravnega jezika.
Rekurentne nevronske mreže: Imajo povratne zveze, ki omogočajo, da mreža ohranja spomin o preteklih stanjih, kar je uporabno pri obravnavi zaporednih podatkov, kot so časovne vrste ali jezikovni podatki.

Image 1: Nevronske mreze AI

AVTONOMNI SISTEMI

Avtonomni sistemi združujejo različne tehnologije UI za samostojno izvajanje nalog brez neposrednega nadzora človeka. Njihove značilnosti vključujejo:

Senzorji in aktuatorji: Avtonomni sistemi uporabljajo različne senzorje, kot so kamere, radarji, lidarji in drugo, ter aktuatorje za zaznavanje okolja in izvajanje dejanj.
Algoritmi za odločanje: Algoritmi za odločanje avtonomnih sistemov omogočajo analizo podatkov iz senzorjev in sprejemanje odločitev v realnem času, kar omogoča sistemom, da se prilagajajo na spremembe v okolju.

NARAVNO JEZIKOVNO PROCESIRANJE (NLP)

Naravno jezikovno procesiranje (NLP) je pristop, ki omogoča računalnikom razumevanje, analizo in generiranje naravnega jezika. To vključuje različne tehnike, kot so analiza nacionalizma, strojno prevajanje, avtomatizirano odgovarjanje na vprašanja, generiranje besedil in še več. NLP je ključno orodje pri razvoju aplikacij, kot so virtualni pomočniki, analiza čustev v socialnih medijih, avtomatizacija odzivanja na e-pošto in še več.
NLP je postal izjemno pomemben zaradi naraščajoče količine besedilnih podatkov in potrebe po učinkovitem razumevanju in obdelavi teh podatkov. Z napredovanjem tehnologije so se razvile tudi bolj kompleksne tehnike NLP, ki omogočajo bolj natančno in kontekstualno razumevanje jezika.
Med ključnimi izzivi pri razvoju NLP sistemov so razumevanje konteksta, obravnavanje polisemije (več pomenov istega besedila), upoštevanje slogovnih in regionalnih variacij jezika ter doseganje visoke stopnje natančnosti pri različnih nalogah, kot so prepoznavanje imenovanih entitet, razumevanje sarkazma in prepoznavanje vzorcev v besedilih.
Kljub tem izzivom pa NLP ponuja številne uporabne aplikacije v različnih področjih, vključno z informacijsko tehnologijo, medicino, izobraževanjem, trženjem in še več. Z nadaljnjim razvojem tehnologije NLP se pričakuje, da bodo njegove aplikacije postajale še bolj razširjene in koristne v prihodnosti.

Image 2: Chat GPT a chatbot developed by OpenAI
Image 3: Vrste AI

IZZIVI IN PRIHODNOST

Izzivi, s katerimi se soočamo pri razvoju umetne inteligence (UI), zajemajo številna področja, vključno z etiko, varnostjo, interpretacijo odločitev UI in upravljanjem s podatki. Pomembno je, da se ti izzivi obravnavajo in rešujejo, da bi zagotovili odgovorno in trajnostno uporabo umetne inteligence v prihodnosti.
Etična vprašanja so ključna, saj umetna inteligenca lahko vpliva na številna družbena vprašanja, kot so diskriminacija, zasebnost in pravičnost. Pomembno je razviti smernice, ki bodo omogočile etično uporabo UI ter zagotovile zaščito uporabnikov.
Varnost je prav tako ključna skrb, saj UI pogosto deluje s pomembnimi in občutljivimi podatki. Zato je treba razviti varnostne mehanizme, ki bodo zaščitili te podatke pred zlorabo in napadi.
Interpretacija odločitev UI je še en izziv, saj je pomembno, da razumemo, kako UI prihaja do določenih odločitev in kako te odločitve vplivajo na uporabnike in družbo. Upravljanje s podatki je ključno za zagotavljanje kakovostnih in zanesljivih sistemov umetne inteligence. Potrebno je razviti smernice za zbiranje, shranjevanje in uporabo podatkov ter zagotoviti, da so ti postopki v skladu z regulativami o varstvu podatkov in zasebnosti.
Raziskave in razvoj na tem področju bodo ključni za razumevanje in izboljšanje teh tehnologij, da bi lahko izkoristili njihov polni potencial pri reševanju kompleksnih izzivov družbe. To vključuje tako tehnične inženirske izzive kot tudi širše družbene in etične vidike. Z ustrezno pozornostjo in pristopom k reševanju teh izzivov lahko umetna inteligenca postane močno orodje za izboljšanje človeškega življenja.

Image 4: Image generator

VIRI

https://www.adobe.com/si/products/firefly/discover/generative-ai-vs-other-ai.html

https://cloud.google.com/learn/what-is-artificial-intelligence

https://digitalni-marketing.si/kaj-je-umetna-inteligenca-in-zakaj-bi-vas-morala-zanimati/

Chat GPT